Trajectòria

Trajectòria

17 anys d’experiències i coneixements

1995: ELS INICIS

La Gran Festa de la Música de la Ribera és el tret de sortida de Ribermúsica i l’esdeveniment que marca les coordenades del seu projecte de música comunitària a Barcelona, que té el Districte de Ciutat Vella com a camp d’experimentació. Aquesta festa cívico-musical col·lectiva, celebrada del 4 al 6 d’octubre de 1995, representa el preàmbul del Festival de Tardor Ribermúsica, que de 1996 a 2009 es consolida com l’acte emblema i eix central de tot el projecte. Els anys que van de 2010 a 2014 corresponen a la Gran Festa de Tardor Ribermúsica, recuperació i homenatge a la Gran Festa de la Música en ocasió del 15è aniversari; el 2015 (any del 20è) serà l’any de rellançament del “nou” Festival de Tardor.

1996-2007: UN GRAN CALAIX DE SASTRE 

Aquests onze anys abarquen l’etapa inicial i representen una avançada del “Ribermúsica del futur”: ‘Sensorial’, Nadal a la Ribera, col·laboracions amb l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, activitats divulgatives en col·laboració amb les obres socials de les caixes catalanes, activitats de música i territori per més de 26 ajuntaments de Catalunya, propostes lúdico-culturals a centres comercials… Si bé el Ribermúsica actual s’ha acotat al territori que li és propi (validant així la vella dita “roda el món i torna al Born”), aquest gran calaix de sastre ha permès dibuixar els principis d’interdisciplinarietat i interculturalitat que defineixen l’ideari de la Fundació Ribermúsica; la futura expansió “tornarà al món allò que ha rodat al Born”.

2000: LA FUNDACIÓ

El 5è aniversari coincideix amb la constitució de la Fundació Privada Ribermúsica, que aplega en el seu Patronat alguns dels noms més representatius de l’escena cultural i empresarial de Barcelona: just reconeixement, aquest, a la trajectòria dels primers cinc anys. L’acte fundacional té lloc la tarda del 10 de setembre del 2000 a l’emblemàtic Palau Dalmases del carrer de Montcada, seu aleshores d’Òmnium Cultural. El màxim òrgan de govern de la institució, que des dels seus inicis ha experimentat notables canvis, compta en paral·lel amb un Consell Assessor i comptarà amb un Consell Ciutadà. La intervenció del Patronat possibilitarà l’èxit en les relacions institucionals i la concurrència del mecenatge privat.

2007: PROJECTE ARTÍSTICOCULTURAL – PROJECTE SOCIOEDUCATIU

El primer taller de ritme i percussió, que reuneix un grup d’adolescents en risc d’exclusió (gener de 2003), dóna peu a l’inici de les activitats socioeducatives. És a partir de 2007 que es comença a sistematizar el gran programa social que ja es va anar gestant des dels mateixos inicis, en paral·lel a les activitats culturals i lúdico-festives. L’arrelament de la Fundació al districte i el treball en xarxa possibilita el naixement de quatre grans projectes: Tantarantan!, Ve-Ri-No-Tek, Bàsquet Beat i la Riborquestra, tots ells sota el paradigma de la música comunitària. El 2007 és també l’any de consolidació del Festival de Tardor, que té en el memorable concert ‘La Ciència de la Fuga’ el punt de partida d’un discurs propi, basat en els valors de l’art, la ciència i el coneixement. A partir d’aquí, el Projecte Artísticocultural i el Projecte Socioeducatiu s’interconnecten en un procés constant de retroalimentació.

2010 – 2012: CAP AL FUTUR

Més enllà del 15è aniversari (any 2010), tres anys seran determinants en la trajectòria del Ribermúsica del futur: 2103-2014-2015. La seqüència correspon a tres fites cabdals: inauguració del Centre Cultural del Born – commemoració del 300 aniversari del 1714 i 20è aniversari de Ribermúsica; aquest cabal d’energia, contingut en tres anys consecutius, serà el motor de propulsió de la Fundació. La culminació de la Pentalogia del Nou Món, la recuperació del Gran Carnaval del 1700, la consolidació i el creixement del nostre projecte socioeducatiu i la creació del l’EMIC (Escola de Música per a la Interrelació Cultural) en seran el resultat; el 2012 és “l’any pont”.

Documentació complementària:

La cronologia de Ribermúsica